Dunskie potrawy

Klopsy w sosie karry- pycha pycha pycha

Sa dunskim klasykiem. Zarowno przyjemnym i latwym do zrobienia, jak i uwielbanym przez dunczykow. Dzieci tez kochaja ta potrawe, co nie jest bez znaczynia w mojej rodzinie z 4 malymi chlopcami. Moj syn Oscar, ktory skonczy wkrotce 4 latka,  bardzo chcialbyl, abym ugotowala mu klopsy w jego urodziny. Jest taka tradycja w Danii, ze solenizantowi podaje sie jego ulubiona potrawe ("potrawe zycia") w dzien urodzin.
Klopsy sa bardzo proste do wykonania i dlatego nadaja sie perfekcyjnie do kuchni dnia powszedniego.

Skladniki na klopsy:
0,5 kg mielonego miesa wieprzowego,
1 drobno posiekana cebula ( w moim przypadku ucieram cebule na tarce z malymi oczkami)
3/4 dl mleka ( okolo pol szklanki),
1 lyzka bulki tartej,
1 jajko,
2 lyzki maki,
sol i pieprz.

Skladniki na sos karry 
1 lyzka masla,
1 lyzka oleju,
2-4 lyzeczki karry ( w zaleznosci jaki ostry sos sobie zyczymy- ja uzywam, z powodu malych dzieci ,tylko 2 dwoch lyzczek karry),
1 cebula- drobno posiekana ( ja ucieram cebule na tarce)
1 jablko, obrane i drobno posiekane  (i w moim przypadku znowu na tarce z malymi oczkami)
3 lyzki maki,
4 dl (okolo 2,5 szklanki) mleka (400ml albo okolo pol litra),
3 dl vand  evt. wode z klopsow,
1 kostka wieprzowa ( ja uzywam czasami kostki warzywnej),
sol i pieprz do smaku.

1.  Wymieszaj skladniki na farsz.
2. Zagotuj wode z odrobina soli. 
3. Uformuj male klopsiki (kuleczki) i wkloz je do gotujacej sie wody. Gotuj je okolo 10 minut.

4.W miedzy czasie przygotuj karry sos :
Na patelni roztop maslo z olejem, dodaj karry. Pozwol odrobine "przypalic" sie skladnika ( karry odrobine pociemnieje). Dodaj cebule. Podsmaz na wolnym ogniu  2- 3 minuty. Dodaj utarte jablko i make. Dobrze wymieszaj. Dodaj stopniowo mleko - tutaj wazne jest ciagle mieszanie skladnikow. W ten sposob powstaje sos. Na koncu dodaj wode i kostke wieprzowa. Zagotuj. Dopraw sola i odrobina pieprzu.
5. Przed podaniem wloz klopsiki do sosu. W ten sposob zrobia sie gorace. 
Klopsiki serwuje sie z ryzem i roznymi  warzywi.  Moje dzieci uwielbiaja zielony groszek.
Przepis jest napisany dla 4 osob